• darkblurbg
    Autoruitschade? Wij helpen u direct!

Autoruit vervangen in 13 stappen

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Steentjes van wegen die een sterretje of scheur veroorzaken in de autoruit, ze zijn ontzettend vervelend en kunnen een autoruit zwaar beschadigen. Soms kan de schade, of wordt de schade na doorrijden zo erg, dat de autoruit vervangen moet worden. Het is beter dat je dit laat doen door een professional omdat je zonder handigheid andere delen van de auto kan beschadigen. Als je toch een beetje handig bent in dergelijke dingen, kan je ook zelf de autoruit vervangen. Hieronder beschrijven we in 13 stappen hoe je dit zelf kunt doen. Wees voorzichtig en vraag iemand om hulp waar nodig. Climax autoglas is niet verantwoordelijk voor enige schade die veroorzaakt kan worden tijdens de vervanging van de ruit.

DE VOORBEREIDING

1. Haal de achteruitkijkspiegel eruit. Meestal zit er één of twee schroeven die je met een schroevendraaier gemakkelijk kunt losschroeven, de spiegel kun je daarna er zo uithalen. 

2. Monteer de ruitenwissers er af. Doe dit door de ruitenwissers te plaatsen in schoonmaakpositie, dit maakt het gemakkelijk om ze er af te halen en terug te zetten.

3. Plak de interieurverwarming-ventilatie af met stevige plakband, hiermee voorkom je dat er glasscherven in de ventilatie kunnen komen.

HAAL DE BESCHADIGDE AUTORUIT ERUIT

1. Controleer of de pakking nog goed is. Is het rubber niet echt zacht of bevat deze scheuren, vervang deze dan eerst.

2. Steek nu een mes in het rubber, pas op dat je hierbij het glas niet raakt. Duw (voorzichtig) of druk vervolgens van binnen het glas uit de rubber. 

3. Als de pakking nog goed is kun je de autoruit met meer kracht eruit halen. Breek hierbij wel eerst het afdichtingsmiddel.

4. Vanuit de passagiersstoel kun je nu de autoruit voorzichtig met je voeten eruit kunnen duwen. Het is verstandig dit met z’n tweeën te doen, de ene persoon kan dan van binnen de ruit eruit duwen, de ander de autoruit vanuit de bovenkant van de auto oppakken. Een stok kan het makkelijker maken.

PLAATS DE NIEUWE AUTORUIT

1. Maak het frame roestvrij, maak het dashboard goed schoon en haal het afdichtingsmiddel van de nieuwe pakking eruit. Leg daarna de pakking op een plaats waar de zon zicht op heeft. De pakking wordt op deze manier zachter en is hierdoor beter te buigen.

2. Pas de pakking op het raam. Smeer vervolgens wat afdichtingsmiddel aan de onderkant van de autoruit. Let op dat de dikke kant aan de binnenkant komt, en aan de buitenkant de kant met de gleuf.

3. Smeer een klein hoeveelheid vaseline aan de buitenkant van het rubber. Aan de boven en onderkant mag je wat meer vaseline gebruiken. 

4. Laat iemand anders de autoruit aan de buitenkant van de auto plaatsen. De vervanging van de autoruit is nu bijna klaar.

5. Trek nu langzaam een koord over het frame, de rubber zal nu op zijn plaats komen. De tweede persoon moet nu de rubber tegen de autoruit duwen, de rand kan nu niet meer los komen. 

6. Maak als laatst de ingesmeerde vaseline schoon en plaats de achteruitkijkspiegel en de ruitenwissers terug op hun plaats. De autoruit is vervangen.

Bekijk hier de mogelijkheden om uw autoruiten te laten vervangen bij Climax Autoglas.