Autoruitschades de afgelopen 5 jaar gehalveerd

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Autoruitschades zijn de afgelopen 5 jaar gehalveerd, deze conclusie trekt de Nederlanden van Nu en Generali op basis van een onderzoek van schadecijfers. Of de conclusie geldig is voor de gehele populatie is niet meteen duidelijk in het artikel, daarin wordt vermeld dat het onderzoek is uitgevoerd op hun klantenbestand, hoeveel dit er zijn is echter niet duidelijk. Het onderzoek en de uitkomsten zijn gebaseerd op de polissen en schades die zijn geclaimd tussen 2010 t/m het tweede kwartaal van 2014.

Opvallend bij de uitkomsten is dat mensen in Zuid-Holland vaker de autoruit laat repareren of vervangen. Ook is o.a. te zien dat ruitschades, aanrijdingen en parkeerschades de meest voorkomende schadevormen zijn. Een ander opvallende uitkomst is dat auto’s met een hogere cataloguswaarde meer kans hebben op autoruitschade. Zo heeft een auto van boven de € 60.000 de meeste kans. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grotere autoruiten van dure auto's.  Toch is de kans op autoschade over het algemeen afgenomen, aldus de Nederlanden van Nu. Ook auto's die een hogere gewichtsklasse hebben, lopen volgens het onderzoek meer kans.

Kans op schade en geclaimde ruitschadeverhoudingruitschade_tov-totaal-schadescataloguswaarde en kans op ruitschadegewichtsklasse-kans-op-ruitschade

DE AFNAME

Waarom er minder autoschades zijn heeft te maken met het feit dat er in Nederland minder kilometers worden gemaakt. De afname van ruitschades heeft te maken met de zachte winters van de afgelopen jaren, hierdoor zijn de wegen minder beschadigd en zijn er ook minder kleine steentjes die de tegen het ruit kunnen spatten. Een andere verklaring is dat wegenbouwers de laatste jaren prestatiecontracten moeten sluiten. Een goede regel, want de kwaliteit is hierdoor zichtbaar beter geworden. Ook het feit dat autoruit fabrikanten steeds betere materiaal en technieken gebruiken speelt een rol.

TOCH VERZEKEREN TEGEN AUTORUITSCHADE

Hoewel er een daling is volgens het onderzoek, is het afsluiten van een verzekering die ruitschade dekt verstandig. Wanneer je niet verzekerd ben tegen ruitschade of een WA verzekering hebt wordt de afwikkeling niet vergoed en kan je tegen hoge kosten aanlopen. Sluit dus een WA Plus of Allrisk verzekering aan en voorkom hoge kosten.