• darkblurbg
    Autoruitschade? Wij helpen u direct!

Hoe je een autoruit moet vervangen

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Dit artikel is geschreven om de lezer technieken en principes voor het vervangen van de autoruit te leren. Het doel is om de lezer te helpen om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen voor professionele kwaliteit voor het vervangen van de autoruit. Dit artikel is geschreven om het proces van een autoglasbedrijf uit te leggen en is niet bedoeld om de lezer te instrueren voor het vervangen van de voorruit. Uw voorruit is belangrijk voor uw veiligheid en zou alleen geïnstalleerd mogen worden door een professional. Omdat er vele fabrikanten en verschillende auto´s zijn, is dit artikel niet geschreven voor de gehele auto-industrie. Uw voorruit is uw veiligheid, uw voorruit kan levens redden.

1. SCHAF EEN NIEUWE VOORRUIT AAN VOOR UW VOERTUIG

Dit kan een nieuwe zijn, maar ook een tweedehands, in het laatste geval is het aanbevolen om deze met je eigen ogen te controleren op sterretjes en scheuren voordat u betaalt. Als u de voorruit uit uw voertuig haalt, gebruik dan veel dekens en dekbedden om schade te voorkomen. Als het een gebruikte is, is de voorruit niet direct klaar om te installeren. U zult dan de oude rubber moeten verwijderen of knippen tot zo’n 1 mm diepte. U kunt dit het beste doen met een scheermesje door zagende bewegingen te doen.

2. VERWIJDER HET PLASTIC EN DE SIERLIJST VAN DE VOORRUIT

Maak de clips die de sierlijst vasthouden niet los, dit zijn kleine delen plastic die bedoeld zijn voor de auto. De clips eruit halen kan veel tijd besparen, maar u zou dan de sierlijst moeten lijmen als u geen andere clips heeft. U bespaart weliswaar tien minuten of meer, maar betaalt €5 extra voor de nieuwe clips. De meeste plastic op voorruiten zijn eenvoudig eruit te halen en zijn vaak erg dun. Het heeft daarom geen echte toegevoegde waarde om ze te laten staan. Sommige zijn echter best dik en houden de voorruit goed vast samen met de sierlijst.

3. DE OUDE VOORRUIT ERUIT HALEN

Controleer als eerst of de pakking nog van goede kwaliteit is. Als deze niet meer zo zacht aanvoelt of als er scheuren zijn, moet deze ook vervangen worden. Nu kunt u een mes steken in het rubber, let hierbij op dat u het glas niet raakt. U kunt nu van binnen de autoruit eruit duwen. Een andere persoon zou hierbij van binnen de voorruit kunnen duwen met de voeten, het is niet de bedoeling dat er wordt geschopt tegen de autoruit. Een stok zou handig zijn.

4. DE NIEUWE VOORRUIT PLAATSEN

Het slotstuk bij een autoruit vervangen is misschien wel het belangrijkste: de nieuwe ruit. Het frame dient als eerste vrij gemaakt te worden van roest, het dashboard gereinigd en het afdichtingsmiddel van de nieuwe pakking dient eruit gehaald te worden. Hierna moet de pakking ergens gelegd worden waar de zon zicht op heeft. Vervolgens moet er afdichtingsmiddel aan de onderkant van de vooruit gesmeerd worden. Ook een beetje vaseline aan de buitenkant van het rubber smeren is aanbevolen. Aan de onderkant kunt u meer vaseline gebruiken. Nu is het de taak om de autoruit te plaatsen aan de buitenkant van het voertuig. Iemand anders moet nu de rubber tegen de voorruit duwen, op deze manier kan de rand niet meer loskomen. Reinig tot slot de vaseline die is ingesmeerd.