• darkblurbg
    Autoruitschade? Wij helpen u direct!

Zo heeft u minder kans op autoruitschade

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Niemand heeft zin in ruitschade en het komt vrijwel altijd op het verkeerde moment voor. Wanneer u te maken heeft met autoruitschade, moet de autoruit vervangen of gerepareerd worden. Schade aan de ruit is niet altijd te voorkomen. Jaarlijks heeft zo’n 25% van de Nederlanders ermee te maken. Met onderstaande tips kunt u in 2015 de kans op ruitschade enorm verkleinen.

VERLAAG UW SNELHEID BIJ WEGWERKZAAMHEDEN

Die snelheidsborden van 30 km staan er niet zomaar. Er worden ook haast geen snelheidscontroles uitgevoerd hier, maar het is meer om autobestuurders te waarschuwen voor losliggend puin, steentjes die tegen de ruit kunnen spatten en asfalt. Verlaag de snelheid hier, want u loopt hier de meeste kans op schade aan de autoruit. 

HOUDT VOLDOENDE AFSTAND

Houdt voldoende afstand tot uw voorligger. Het profiel van de banden van voorliggers kunnen steentjes en andere elementen op de weg projecteren en tegen uw autoruit laten spatten.

NIET ACHTER VRACHTAUTO’S RIJDEN

Dezelfde tip die uw rij-instructeur u wellicht destijds heeft gegeven: vermijdt het rijden achter vrachtwagens. Vrachtwagens vervoeren vaak stenen rommel en zijn slecht afgedekt. Dit kan leiden tot sterretjes en scheurtjes in de autoruit, maar het kan ook levensgevaarlijk zijn.

VOORKOM INBRAKEN

Of u nu ergens in de buitenwijken woont of in de binnenstad, dieven jagen op auto’s waar (voor hun) waardevolle spullen in zitten. Het beste is om niets in de auto te laten. Ook geen muntgeld. Dieven kunnen met bakstenen de autoruit ingooien waardoor het vrijwel zeker is dat deze a moet worden. Laat ook de autoruiten blinderen als u nog geen geblindeerde ramen hebt, u beperkt zo het zicht in de auto en de ruit zal niet zo snel breken. Meer voordelen van geblindeerde ruiten kunt u hierlezen. 

Kijk ook goed bij het sluiten van de achterbak of er geen (scherpe) uitstekende voorwerpen zijn, pas bijvoorbeeld op met kinderwagens, stoelen en kasten. Bij het vervoeren van dergelijke grote objecten kan de achterbak hard dichtslaan als deze niet goed vast zit.

ONTDOOI DE RAMEN

Wanneer het koud is geweest en u wilt de ruiten ontdooien, doe dit dan nooit met kokend water. Bij grote temperatuurwisseling kan dit voor enorme barsten in de ruit zorgen. Het beste is om een ijskrabber of een daarvoor geschikte (ruit)ontdooier te gebruiken.
Ook de airco bij warme temperaturen direct op hoge temperaturen zetten is niet verstandig, dit kan voor temperatuurwisselingen zorgen.

WEL OF TOCH NIET OP VAKANTIE?

Ga niet met een beschadigde autoruit op vakantie in de zomer. In de zomer zijn ruiten namelijk nog gevoeliger voor doorscheuringen. Laat een sterretje of scheur altijd repareren als u op vakantie gaat met de auto, en voorkom uren wachten op de ANWB of het vinden van een garage in het buitenland.

PLAK EEN PREVENTIESTIKKER

Plak bij het merken van de ruitschade direct een preventiesticker. Deze voorkomt dat er vuil, vocht en andere elementen van buiten trekken en het sterretje of scheur verandert in een barst. Hiermee vergroot u de kans op herstel door middel van reparatie. Deze stickers zijn te verkrijgen bij vrijwel alle grote ruitstellers.

PARKEER VOORZICHTIG

Een discussie die wellicht nog tientallen jaren door zal gaan: kunnen vrouwen nou niet beter dan mannen parkeren of andersom? Wij gaan de discussie niet aan omdat we denken dat iedereen wel eens kan botsen bij het achteruit parkeren. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken: onvoorzichtigheid, een slechte dag hebben, stress, alcohol, mobiele telefoon of gewoon niet kunnen rijden! Wij adviseren: kijk goed naar links/rechts en achteren bij het parkeren, en bij een slechte dag zelfs 2x of 3x. U voorkomt zo een hoop ellende zoals schadeformulieren invullen en heen en weer mailen. En als u niet verzekerd bent, een hoop kosten voor het repareren of vervangen van de autoruit.

Wat zijn uw ervaringen met autoruitschade? Wat zijn uw do’s & dont’s? En heeft u nog andere tips?