Je autoruiten blinderen om zomerhitte tegen te gaan

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Wil jij ook je autoruiten blinderen voor de zomer? Lees hier waarom je dat vooral wel moet doen. We vinden het allemaal wel eng om in een auto in te stappen die voor een lange tijd in de zon gelegen heeft, maar geblindeerde autoruiten helpen te voorkomen dat je in zo’n geval je huid verbrandt.

Autoruiten blinderen heeft de afgelopen 20 jaar een lange weg afgelegd. Er zijn nog steeds oude glasfolies, dus van te voren oriënteren welke opties je hebt zal verstandig zijn.

SOORTEN TINTEN

Er zijn ook verschillen in de tinten; van licht tot donker, extra zonwerend, anti-condens etc. Hoe donker de folie hoe minder inkijk naar binnen, hoe minder kans op diefstal.

Kwalitatief blinderen kan de temperatuur in een auto tot 60% verlagen. Niet zo verassend is dat de prijzen voor blinderen lager worden als de temperatuur lager wordt. Een standaard blindering kan gedaan worden voor minder dan €200. Dit hangt uiteraard wel af van het type voertuig, soort folie, en jawel: de hoogte van de temperatuur.

Als het bij jou alleen om het uiterlijk gaat, je weet wel, kies dan voor die ene die het beste eruit ziet voor je. Zoek je naar iets om zonirritatie te verminderen, ga dan voor een folie die het meeste zon reduceert. Wat je keuze ook is, belangrijk is om een garantie te krijgen van de fabrikant. Dus niet alleen een mondelinge garantie, maar echt een schriftelijke garantie vanuit de fabrikant.

BETERE BESCHERMING VAN INTERIEUR

Geblindeerde autoruiten zullen ook drastisch de schadelijke UV stralen, die de auto binnenkomen, reduceren. Hiermee is het interieur beter beschermd tegen scheuren en verkleuringen, maar ook hier maakt de donkerheid van de tint het verschil.

BLINDEREN EN WETGEVING

Een ander punt waar je op zou moeten letten is de wetgeving, het laatste wat je zou willen is namelijk dat je na de blindering problemen krijgt met de politie omdat deze te donker is . In Nederland geldt voor de voorruit en voorportieren dat deze minimaal 55% licht door moeten laten. Voor de andere autoruiten mag je zelf de tint bepalen die je wil, wel met de voorwaarde dat je een linker en rechter buitenspiegel hebt.

Een geblindeerde autoruit met kwaliteitsfolie kan een levensduur hebben van 5 tot 10 jaar.