• darkblurbg
    Autoruitschade? Wij helpen u direct!

Waarom je de autoruiten niet te donker wil tinten

Gepubliceerd op: 12-02-2019

De autoruiten tinten heeft vele voordelen, en veel mensen kiezen ervoor om een extra tint toe te voegen aan hun voertuig. Dit betekent dat er een extra tint wordt toegevoegd aan de tint die al is geplaatst door de autofabrikant – dat vaak 13% is en dus 87% licht door laat.

Maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een extra tint een aantal serieuze nadelen heeft. Voordat we hier meer over vertellen, laten we eens de voordelen nog autoruiten tinten nog eens nalopen. 

  • De auto ziet er chiquer uit met een donkerdere tint.
  • De auto laat minder zonlicht door, waardoor je minder last hebt van schittering.
  • De auto laat minder warmte door de ruiten, dit betekent dat de auto koeler blijft. Dit betekent een vermindering in het aircoverbruik en zo bespaar je brandstofkosten. Vooral bij lange ritten zoals vakantie is tinten dus ideaal.
  • Tinten biedt meer privacy in het voertuig, het is moeilijker voor anderen om naar binnen te gluren.

Vermindert vervagingen op het interieur van de auto.We weten nu waarom mensen hun autoruiten blinderen, maar waarom zou je de ramen niet te donker willen tinten? Om twee redenen: zicht van de autobestuurder en wetten.

ZICHT VAN DE AUTOBESTUURDER

Hoe donker je autoruiten zijn getint, hoe moeilijker het voor de autobestuurder wordt om te zien. Terwijl je met een neutrale tint tot een bepaald punt, beter zicht krijgt door reducering van schittering en zonlicht, is het na een bepaalde grens te donker waardoor je zicht verminderd wordt. 

Een te donkere tint leidt ook tot andere problemen. Wanneer er minder licht binnenkomt door de autoramen, kan het zicht verder belemmerd worden. Minder licht betekent een dimmer interieur. Bovendien wordt het zicht slechter in de nacht of tijdens zware weersomstandigheden zoals onweer, sneeuw of hagel. 

Slecht zicht voor de voertuigbestuurder betekent een grotere risico op ongelukken, dat levensgevaarlijk kan zijn voor jou, de inzittenden en alle andere dingen die aanwezig zijn. Dit is ook de aanleiding voor het tweede probleem: wetten.

WETTEN AUTORUITEN TINTEN

Vanwege de gevaren die we hierboven hebben opgenoemd, zijn er wetten opgesteld voor autoruiten tinten. Gelukkig hebben we niet zoals in de VS meerdere staten waar verschillende wetten gelden. Toch is het handig om ook naar de wetten te kijken van andere landen waar je veel rijdt. Iets wat in Nederland wel mag, kan in bijvoorbeeld Spanje verboden zijn. 

In Nederland gelden de volgende wetten voor autoruiten blinderen: 

- De voorruit moet een minimale lichtdoorlaatbaarheid hebben van 75%.
- De zijruiten aan de voorkant moeten een minimale lichtdoorlaatbaarheid hebben van 70%.
- De achterruit mag worden voorzien van een folie, wel moet het voertuig een rechter buitenspiegel hebben.

Controles
De politie heeft een speciaal apparaat dat de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten kan meten. In de volgende gevallen kun je een boete opgelegd krijgen:
Als de lichtdoorlaarbaarheid van de voorruit en/of autoruiten naast de voertuigbestuurder minder is dan 55%. 

Wil je de autoruiten tinten volgens de wetten en op zo'n manier dat je voldoende zicht blijft houden? Vraag het aan een specialist.