• darkblurbg
    Autoruitschade? Wij helpen u direct!

Zelf de auto wrappen

Gepubliceerd op: 12-02-2019

Je hebt een vrije zondag en wil eens even bezig zijn met de auto. Je hebt al veel verhalen gehoord over de voordelen van gewrapte auto’s en wil dit ook. Je kan naar een specialist, maar je vindt het leuk om eens in de zoveel tijd je handen uit de mouwen te steken; zelf de auto wrappen dan maar, denk je. Dit kan, maar het is geheel op eigen risico’ want wrappen is eigenlijk een echte vak. Als het gaat om grote gelijke delen is het best gemakkelijk, maar wil je de hele auto wrappen dan heb je best veel geduld, tijd en juiste materialen nodig.

DE VOORBEREIDING

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook bij car wrapping. De eerste stap die je neemt is de auto grondig analyseren. Schrijf voor het gemak op hoeveel delen je moet wrappen en wat de afmetingen zijn. 

Zoek een plek waar de temperatuur rond de 21 graden ligt, dit is de juiste temperatuur. 

De derde stap in de voorbereiding is het reinigen van de auto. Doe dit ook grondig, en besteed extra aandacht aan de randen van de rubbers en daaronder. Elimineer alle teeronderdelen en andere kleine oneffenheden. Was vervolgens de auto met een autowasmiddel en spuit het af met water. Gebruik geen wax net voor het zelf wrappen van de auto.
De auto moet na de schoonmaak goed gedroogd worden. Let hierbij extra goed op de randen. Controleer en zorg dat de auto helemaal geen vocht en vet meer heeft, pas dan kan je er zeker van zijn dat het folie juist zal hechten.

BRENG DE CAR WRAP AAN

Wat heb je nodig?

· Verlichte omgeving, zo kan je zien of er belletjes zijn en deze direct verwijderen. Als je een belletje tijdig ziet is deze gemakkelijker te verwijderen met een rakel. 
· Een stanleymes dat scherp genoeg is om de randen goed af te werken. Neem ook een aantal reserve mesjes mee voor het geval de mesjes breken. 
· Een rakel voor het verwijderen van de belletjes, maar ook om de folie op de auto te strijken.
· Een föhn. Deze heb je nodig om de folie te verwarmen zodat deze uit zal rekken. Controleer op een groot oppervlak eerst hoe de folie reageert op de folie.
· Als er kreukels zijn kan je deze ook eenvoudig föhnen. Zorg voor een minimale afstand vanaf de vinyl van 40cm.

FOLIE AANBRENGEN

· Begin met de wat makkelijkere plaatsen van de auto zoals de bovenkant van de wielen (voor en achter). Op deze manier wen je een beetje aan de folie.
· Ga niet kris kras door elkaar de auto wrappen, maar houdt een vaste punt aan. Dus links naar rechts of van boven naar beneden. 
· De hele auto kan je helaas niet alleen doen. Voor de motorkap en dak is er minimaal nog een persoon nodig die je kan helpen. De overige delen kan je prima alleen doen.
· Het verwarmen hoeft niet altijd gedaan te worden. Bij vlakke delen hoeft dit niet altijd. 
· Bij ronde delen van de auto zoals de bumpers en achteruit kijkspiegel dient de folie wel geföhnd/verwarmd te worden zodat je een goed en aantrekkelijk resultaat kan krijgen. 
· Bij het aanbrengen van de folie mag je je handen gebruiken voor het strijken, maar het is verplicht om een rakel te gebruiken voor het verwijderen van belletjes. 
· Het afwerken van de vinyl is een belangrijke deel van het proces. Vouw dus de vinyl juist naar binnen bij de wiel kasten, zorg ervoor dat het goed naar binnen aanhecht. Wanneer je dit niet goed doet kan er water naar binnen gaan.

AANBRENGEN VAN MOEILIJKE ONDERDELEN VAN DE AUTO

De handvatten van de deuren: 
· Om de beste resultaat te verkrijgen is het beste om de handvatten te deinstalleren. Is dit moeilijk of wil je dit om een andere reden niet doen zorg dan dat je precies te werk gaat. Het is belangrijk dat je de vinyl om de klink laat hechten. Probeer vanuit hier de vinyl richting de klink strak te krijgen. 
De bumpers:
· Op de bumpers zijn er 2 delen die voor problemen kunnen zorgen, dit zijn de gaten in de bumpers en de hoeken. Start bij de bumper aan één kant en houdt de rest van de folie in het beschermpapier. Trek goed bij de hoeken van de bumper en zorg dat ze warm genoeg wordt, dit zorgt ervoor dat de folie om de bumper kan hechten. Ook bij de gaten moet je deze goed verwarmen en in het midden te drukken, de zijkanten zullen zich nu vormen om de bumper. 
De zijspiegels:
net zoals de handvaten krijg je het beste resultaat als je deze eraf haalt. Mocht je dat niet willen of is het te ingewikkeld, dan moet je precies te werk gaan. Knip hierbij een gat in het vinyl en plak het bij het gaat van de spiegel. Van hieruit kan je het van links naar beneden toe afwerken.