Waarom moet ik mijn autoruiten blinderen?

Gepubliceerd op: 05-02-2019

In de wereld van tuning is autoruiten blinderen en tinten enorm in trek. Heel veel auto's die opgepimpt zijn hebben ook een glasfolie. Naast dat het er chique uit ziet, heeft het ook een paar verschillende pluspunten. Echter zijn er voordat u uw autoruiten wilt blinderen een paar dingen van belang die u moet weten. Wij raden u daarom aan om dit artikel op uw gemak door te lezen voordat u überhaupt wilt gaan beginnen ermee.

De reden om uw autoruiten te tinten

Wendt warmte en zon af
Glasfolie / window films zorgen er voor dat hitte veel minder irritant wordt. Met name waar de zon heel laag hangt is glasfolie zeer handig. Om te beginnen kunt u alles veel beter zien. Echter is dit niet het enige voordeel mbt tot de zon. De hitte van de zon wordt gereduceerd tot wel 65 %. Vooral handig als het zomer is.

Effectief tegen inbraken
De glasfolie die we bij Climax gebruiken zijn ook zeer effectief tegen inbraken. U beperkt met een goede folie keuze de inkijk tot het minimale. Uiteraard blijft zicht vanuit binnen dan wel mogelijk. Naast het beperken van de inkijk tot een minimum kan een inbreker veel moeilijker uw ramen inslaan. Het folie zorgt er namelijk voor dat het glas bij elkaar blijft, waardoor de inbreker meer tijd nodig zal moeten hebben. Kortom uw auto zal niet meer zo snel een prooi zijn voor inbrekers.

Veilig en beschermend
Het is een van de dingen die we het laatst willen meemaken maar het kan zo zijn dat men een ongeluk maakt. Bij zo´n ongeluk vliegt normaal gesproken het glas elke kant op. Echter bij autoruiten blinderen is het zo dat het folie laag het glas bij elkaar houdt. Weer een ander voordeel van autoruiten blinderen is dat de binnenkant van uw auto niet zo snel verkleurd. Uw interieur zal zo ook veel langer mooi blijven.

Design
Het ziet er buitengewoon zeer chique uit.

Autoruiten blinderen en de wet
Het is werkelijk erg gaaf om alle autoruiten te blinderen met een erg donkere glasfolie. In ieder geval zo denken de autohobbyisten erover. Jammer genoeg denkt de politie daar net anders over.
Welke autoruiten mag u dan eigenlijk tinten? En hoe donker mogen ze zijn?
Om te beginnen is het volgende van belang: Wanneer u getinte autoruiten heeft en uw auto is APK gekeurd, is het nog niet zo dat je hiervoor geen proces verbaal voor kunt krijgen. Dit zijn twee verschillende dingen.

Ten tweede, de feiten die we hieronder zullen geven hebben betrekking op de Nederlandse wet. Anders dan in Nederland, is de wet in België veel helderder. Daar mag namelijk niks op de ruiten van de voordeuren of voorruit zitten.

1. Tinten of blinderen van de achterramen en of de achter zijramen is volledig legaal. U dient dan wel te beschikken over een rechter buiten spiegel.
2. Het voorruit en voorzijramen mag u wel blinderen mits de lichtdoorlaatbaarheid van het voorruit en de voorzijramen voldoen aan de 55 %. De politie houdt regelmatig controles voor autoruiten tinten. Daarbij is ook een zogenaamde tinter aanwezig, die deze dingen meet.